Löparfest i kanonväder

Spread the love

Foto: Kadri Kalvo

Så var det maj och återigen dags för Sundsvall Trail. En löparfest med David Holmberg i spetsen. Trailloppets tredje upplaga höll detta år till i Lörudden, det mysiga fiskeläget beläget ungefär en halvtimmes bilresa sydöst från Sundsvall längs kusten.

Helgen startade dock redan på fredagen med ett backrace. Löparna skulle ta sig upp för Nolbykullen och möttes i mål av en svårslagen utsikt och hembakt fika i sann SOK-anda.

På lördagen var det dags för helgens main event: självaste Sundsvall Trail. Loppet har under sina två tidigare år haft olik former och distanser, och i vanlig ordning bjöds det på en ny bana även detta år. Denna gång lite mindre backar och lite färre kilometrar – förra årets 52 km kortades ner till 22 – men fortfarande lika mycket äventyr. Löruddens finaste stråk visades upp för de som tagit sig an utmaningen med traillöpning.

Tävlingsarenan i Lörudden låg fint beläget precis vid vattnet. Upploppet gick längs sjöbodarna och efter att ha passerat mållinjen blev alla deltagare dels bjudna på kakbuffé, dels hade man även chansen att få njuta av en lunch på White Guide-meriterade fiskerestaurangen Lörudden. I propagandaväder släppte vi iväg närmare 800 löpare och det var i dessa förhållanden inte svårt att få till en riktig löpfest.

Många sokare visade framfötterna trots avsaknaden av karta och kontroller. Tävlingsdagen började med den kortaste distansen 2,5 km där Alex Andersson med tiden strax under 15 minuter var snabbast till mål. Stafettpinnen gavs vidare till löparna på 5-kilometersbanan som fick njuta ännu mera av den vackra naturen. Den som idag lyckades ta sig genom banan snabbast var Elsa Granholm med en tid strax över 25 minuter. Därefter var det dags för de längre banorna, 10 km och 22 km, som båda startade samtidigt fast på olika startplatser.

Alex Andersson in action!
Elsa Granholm snabbast på 5 km

Huvudklassen 22 km startade vid Norrvikssand sandstrand och efter några hundra meters löpning i sand och vid vattenbrynet fortsatte banan upp i gles tallskog längs mycket teknisk havsnära löpning på vitmossa, berghällar och klappersten. Det här året blev det som sagt inga höga bergstoppar att klättra uppför, men många fina vyer ut över Sundsvalls skärgård kunde ändå erbjudas deltagarna.

Starten på 22 km

I damklassen på längsta banan drog först backracets vinnare Johanna Bygdell iväg tillsammans med några herrar. Hon berättar att när två av de plötsligt drog upp tempot och hon själv hamnade bakom några andra, då blev hon lite stressad. Hon tog sig så småningom förbi och försökte jaga ikapp de som försvann, men att det tog mycket energi. Under den första mer tekniska delen hade Johanna ändå ungefär 1 minuts ledning, men efter 17 kilometer blev hon ikappsprungen av Maja Falk. Därefter följde banans enda sammanhållande längre sträcka på stig, ett banparti på några kilometer som banläggaren benämnt på kartan som ”Sub 4-stig” (med det menade han att de som fortfarande hade pigga ben när man kom dit kunde springa med ett löptempo under 4 min/km). En som hade mycket fart kvar var Maja och även om hon längs den sträckan först visade lite av sin rygg, så ökade hon marginalen stadigt till de övriga damerna i täten.  ”Jag hade inget att svara med utan det gällde att inte tappa för mycket,” förklarar Johanna. Efter sådan lång teknisk löpning var det svårt att ställa om till en sådan snabb del av banan. När även Fanny Borgström dök upp i matchen så blev det riktigt spännande kamp om 2:a och 3:e platsen. – Jag vet hur stark hon är där men tänkte jag skulle försöka ge henne en match, sa Johanna. När det var drygt en halv kilometer kvar till mål var ändå Fanny helt ikapp och hon var tydligt piggare och flöt över klipporna med riktigt lätta steg.

Fanny går förbi Johanna

I herrklassen blev det mindre omkastningar i toppstriden, men däremot en snabb start av Roman Ryapolov och Robbin Kantarp som drog ifrån det övriga startfältet nästan omgående. Roman som förra året vann den längsta klassen fullkomligt överlägset fick idag riktigt hårt motstånd av Robbin. Det räckte tyvärr inte hela vägen. 14 kilometer in i loppet drog Roman upp farten och Robbin orkade inte riktigt följa. Avståndet dem emellan var inte långt, men när snöret mellan dem väl hade brustit så hade Robbin svårt att hålla uppe tempot på egen hand. Det blev till slut nästan 2 minuters marginal mellan de första två. På tredje plats sprang Niklas Nordensson in.

Herrsegraren Roman

Efter målgång kunde arrangörerna verkligen känna sig nöjda när de flesta löparna använde superlativa ord för att beskriva loppet. Tuffast. Vackrast. Mest tekniskt. Bästa vädret. ”Och vilket utbud på vätskestationerna!” Och en extra stor eloge till tävlingsledaren David Holmberg, från en löpare som efter loppet sa ”Det var bana i en riktig David-klass” .