Ett recept för Lång-SM

Spread the love

En tapper skara på 11 åkte återigen minibussen till Örebro för att slåss om SM-placeringar. Denna helg skulle bli en något lyxigare variant än det senaste besöket, som var SM-lägret för ett par veckor sedan.

Uttrycket ”started from the bottom now we’re here” dök nog upp i var löpares huvud när SOK-elit gick från mulltoa utomhus, med en stank som bara kunde beskrivas som outhärdlig och infernalisk, till bubbelbadkar och himmelssängar på Naturliv Bed & Breakfast. Gänget fick sannerligen smaka på det goda livet, som ställdes i kontrast till de brutala banorna som gick i Kilsbergen.

Jag är själv ett fan av berg och backar i allmänhet, men jag vet inte om Kilsbergen i synnerhet tilltalar mig. Rätt ord är nog att jag har stor respekt för terrängen där allt är jobbigt, vare sig det är uppför, nedför, platt eller rent av gult och ”öppet” på kartan. Det gula är nämligen inga berghällar som en stackars norrlänning  förväntar sig, det representerar bara mer hög ljung, med lite färre träd. Ett recept för Kilsbergen är: ta några av de tyngsta ingredienserna – backar, blöta myrar och hög ljung – och blanda väl. Smaka av med hyggen. Klart. Respekten för Kilsbergen fick vi redan på vårt läger här, och då utvecklade vi också ett eget recept, en 3-stegsplan för att komma överens med terrängen:

  1. Första passet – Få respekt för terrängen
  2.  Andra passet – Kräv respekt tillbaka
  3. Tredje passet – Möts på mitten = symbios

Hur det nu var med symbiosen var nog olika för var och en. Vi följde nog alla olika recept för att hitta våra vägar bland bergen. Här kan du klicka för att komma till resultaten och själv se hur det gick.

Jakten på rätt recept är spännande, framför allt för att den är väldigt individuell. Vi ska springa samma bana, med samma förutsättningar, och det kan skilja så lite som sekunder i mål trots att våra vägar dit har sett totalt olika ut. Vi har tagit helt olika vägval. Vi har varit förvirrade på helt olika ställen. Och vi har använt oss av helt olika recept för att ta oss framåt. Och det blir jag så fascinerad av, för det är lika med det mesta i livet. Den ingrediens som är viktigast för dig och för din framgång, är antagligen inte den viktigaste för mig.

De viktigaste ingredienserna för en lyckad SM-helg kan faktiskt ha varit att bo granne med inte tama, men inte vilda hjortar, spela in en nytappning av en tv-serie (Fröken Frimans krig – the musical), sova så gott så gott i himmelska dubbelsängar och fika på White Guide-registrerade Fröken Brogrens Veranda. Nästa helg åker vi ner igen, och jag är säker på att det blir hur gött som helst. För vi är ett gäng stjärnkockar allihopa.

Ett stycke utklipp från D20:s A-final

 

En kvalkarta och en kaffe på det

 

Blanda i en hjortgård med 9.3 på Booking.com

 

Tillsätt en livsmotto

 

Kartor och fika. Två av livets godaste ting.

 

Och sen spurtar vi i mål! Här: Annika Carlberg

 

Här: Jenny Wegebro

 

Och ett till stycke kartklipp från D20:s A-final!