En annorlunda vår

Spread the love

Den 2 Mars 2020: SOK elit är på vårläger! Efter att fått testa på den nya orienteringsgrenen ”Knock out sprint” i hjärtat av Uppsala, Kurvbildsträning i Lunsen, fartfyllda OL intervaller i Norrtälje och natt-träning i relevant terräng för både Natt SM och 10-Mila styrde vi hemåt Norrland. Känslan var att vi alla var mer taggade en någonsin på att vårens säsong äntligen skulle dra igång.

Den 12 Mars 2020: Den här torsdagen är jag, precis som många andra i Sundsvalls OK på klubbträningen i SOK stugan och har precis kommit hem från en vinterlöprunda. Nog för att torsdagarna är bra, men själv hade jag planer på att just denna torsdag befinna mig i södra Italien för att påbörja ett 10 dagar långt sprintläger i strålande sol och värme, men de planerna har coronaviruset satt stopp för.

Att det bara några minuter senare ska bestämmas att vårens stora tävlingar, Natt SM, Ultra SM, Swedish League, tillsammans med nästan alla andra orienteringstävlingar och andra sportevenemang ställs in, var något jag aldrig trodde skulle hända.

Att orientering är bland det roligaste jag vet, det är nog inte så svårt att räkna ut. Den känslan delar jag nog tillsammans med många fler i klubben men också landet. Alla har vi ju gått och längtat efter att den fartfyllda orienteringsvåren ska starta. För mig skulle det innebära min sista säsong som junior. Det är en säsong som jag tillägnat många tankar och träningstimmar för. Det stora målet under en lång vinter och det som gjort att man orkar trycka lite extra under den sista backintervallen på måndagarna. Längtan efter att äntligen få tävla och slåss om medaljer på SM, men också över att få åka på resor med klubben, springa stafett, träffa kompisar och få göra det där som vi alla älskar, att springa orientering!

Vi nog många i klubben som tog emot det här beskedet och drog en djup suck när det där roliga som varit så nära plötsligt försvann.

Idag klassas Corona Viruset som en Pandemi. Det påverkar inte bara oss och vår klubb, utan en hel värld. Överallt ändras folks vardagliga liv till följd av det allvar som ett smittsamt virus ger. Det är gränser som stängs, utegångsförbud, evenemang som fotbolls EM och OS som kan skjutas upp. För att inte tala om samhällen som kollapsar och människor som blir mycket sjuka och behöver intensivvård.

Man får vara arg och besviken, och man får vara ledsen. Men vi måste komma ihåg att det här är något stort. Det är så stort att det ligger utom vår kontroll att påverka, och därför gäller det att acceptera läget och göra det bästa av situationen. För är det något jag lärt mig är det att inte ta energi till sådant utom min kontroll, tex som i ett orienteringslopp. Jag kan bara påverka mitt eget beteende och lopp, inte hur konkurrenterna presterar. 

Så lägg energi på det som du kan påverka, till exempel att vi i en tid av ovisshet och en känsla av tomhet ändå ser framåt. Vi får kanske inte köra styrka inne längre och det blir ingen fika på torsdagar, och det blir inga klubbresor till Uppsala i vår. Men genom stort engagemang från våra ledare och med positiv inställning från medlemmar, kommer vi kunna ha en fantastisk vår på hemmaplan.

Så fortsätt kom på träningarna, arrangera en hemmatävling, kom med idéer på corona–vänliga aktiviteter och det viktigaste av allt, peppa varandra! På så sätt tror jag att Sundsvalls OK kommer komma till framtida orienteringstävlingar starkare än någonsin!

/Frida Vikström

Tillsammans är vi starka!