10-mila – ett dygn då man får känna att man lever

Spread the love

Av Anna Nordin

 

05.00. Bussen rullar ut från Sundsvall, i tid. Härligt – då var vi på väg, mot årets 10-mila i Nynäshamn. Vi är inte så många på bussen, ungdomarna är redan på plats och några tar sig ner själva. Ringer och kollar att Anders V är på väg, vi ska hämta upp honom i Maj, och det är han. Vi hämtar upp Anders och så fortsätter färden ner mot Gävle, där vi ska hämta Sandvikengänget – Hanna H, Jenny W och Frida V. Lutar mig tillbaka i den faktiskt bekväma stolen som har benstöd och somnar.

Vaknar innan Gävle och slurpar i mig lite yoghurt och bröd. Vi hämtar upp tjejerna och räknar ut att vi inte kan åka hela vägen fram till tävlingen. Janne, vår busschaufför, behöver ett 45 minuters stopp, så vi bestämmer oss för att stanna vid Järva krog strax norr om huvudstaden. Läser in mig på PM och gör en plan för dagen, och så dags för frukost – det blir en rejäl frukost på Scandic, känns fint att börja dagen med! Annika C har blivit krasslig och meddelar att hon inte kan springa, stuvar om lite i lag två och tre efter lite snack med löparna, och så var man ”inne” i lag 3. Härnösand hör av sig och saknar en löpare och Gitte som tänkt springa Öppen är på och tar sista sträckan i HOK – toppen!

Vi anländer till bussavstigningen, lastar ur väskorna, pumpar ett däck på pirran och packar den med mat (bananer, äpplen, bröd, fruktsoppa och nyponsoppa). När vi kommer fram till TC hör vi att SOK ungdomarna börjat bra på första sträckan och vi hittar lätt till SOK-lägret där vi glider in i tälten som ungdomsledarna satt upp. Samling med damerna om 50 minuter, hinner kolla in TC (växlingsfålla, incheckning m.m.), heja på ungdomarna och sätta upp fikat.

Nummerlappsutdelning, det viktigaste ur PM, två pip, kolla kodsiffran, ta ett extra stopp för att vara säkra – vi ska spika kontrollerna! Och framför allt, vi ska ha kul! Jonna kommer lite sent, det var stopp i en tunnel genom Stockholm, men det hade ordnat sig. När vi sitter där i tältet hela damgänget känns det så himla bra, det vi pratat om i vintras att spika kontroller, att heja på varandra och att vi gör det tillsammans känns i hela kroppen!

Lag 1: Hedwig Haas, Johanna Sjölund, Frida Vikström, Jenny Wegebro, Hanna Hugosson

Lag 2: Jenny Erlandsson, Jonna Jungåker, Kadri Kavo, Sara Lundsten, Maria Jonsson

Lag 3: Stina Nordin, Alice Palmgren, Emma Johansson, Ana Matkovic, Anna Nordin

Det är dags för första sträckans löpare Frida Vikström, Jonna Jungåker och Stina Nordin att värma upp. Jag langar lite vätska innan starten och sedan är vi igång – äntligen! Annika och jag tar oss in till växlingsfållan, vi hittar en bra plats där vi ser den stora bildskärmen och kan hänga med hur det går för lagen. Fyller vattenflaskan, måste komma ihåg att dricka, jag ska ju springa sen. Första sträckan är den kortaste i hela damstafetten, 5,5km. Andra sträckans löpare Jenny Wegebro, Maria Jonsson och Alice Palmgren värmer upp, de ser laddade ut, lite nervösa men det hör till.

Håller ställningarna i fållan

Frida går som tåget och växlar som 27: a, 4,15 efter täten, en stund senare kommer Jonna och växlar som 152: a och sedan även Stina som skickar ut Alice som 231: a lag. Nu väntar en nästan 7km lång sträcka. Jenny är med i början men tappar lite på slutet och växlar som 63:e lag lite besviken, Maria kommer i mål nöjd och har plockat 8 placeringar och Alice tappar några i lag 3. Försöker sitta ner och vila benen mellan sträckorna, så de inte är helt slut när det är dags.

Långa dagen kallas den 10,9km långa tredje sträckan, Annika fixar mat – pyttipanna, och vi äter och följer med spänning löparnas framfart i skogen. Hedwig Haas gör ett jättebra lopp, tappar bara 3 minuter på täten och plockar 9 placeringar till 54:e, helt slut och med blod i ansiktet efter att ha tampats med någon finska i skogen, efter en stund kommer Sara i andra laget även hon helt färdig efter loppet och så Emma som började orientera förra året och gör sitt första 10mila – vilken kämpe!

Hedwig Haas

Sara Lundsten

Emma Johansson

Sträcka fyra 7,9km – Johanna Sjölund gör en krok i början, men sen springer hon bra och nu har vi målet inom räckhåll, Hanna får gå ut som 50:e alldeles i hasorna på storasyster Alice (Lidingö). Jenny Erlandsson håller placeringen och skickar ut Kadri Kalvo på sista sträckan i lag 2 och vi inser att Ana Matkovic, som också gör sitt första 10mila inte kommer att hinna tillbaka innan omstarten.

Hanna Hugosson

Drar iväg till tältet för att byta om, omstart kl.19. Det finns en risk att det blir mörkt, man kanske kommer att behöva kartlyse. Bestämmer mig att för att ta lampan som jag tänkt ha i natt, i fall att… Tillbaka till växlingsområdet, sista sträckan är 8,8km och Hanna går fint och plockar flera lag Hon hinner inte ikapp Alice men det blir en 44:e plats, och målet var bland de 50 bästa – check på den!

Kadri Kalvo

20 minuter till omstart, Kadri går bra fram till 2,5km, av med överdragen och nolla pinnen och hitta kartan. Flera kända ansikten dyker upp bland de som ska ut i omstarten, nästan 9km – hur tänkte jag här? Och så går starten. Det är ett stort gäng som ger sig iväg, en kontroll i taget, det är en hel del folk i skogen och jag är väl aldrig direkt ensam – drar faktiskt ett litet gäng på några sträckor när det är lite svårare orientering. Men var är farten?!

Herrstarten

Möter herrstarten, trycker mig in en gran – vill inte vara i vägen. En kilometer från mål skriker benen – nu är det nog! Tappar de jag sprungit med på slutet och bar med mig lampan helt i onödan, men från sista och in är det bara att njuta – jag fixade det. Fast jag önskar att kroppen vore lite mer med mig istället för mot mig. That’s life!

Anna pratar med Kadri efter sin insats på sistasträckan.

Kadri och Ana har kämpat sig i mål – härligt! Lag 2 blev 181: a och lag 3 268: a, godkända och med en hel del spikar i bagaget! Mot duschen. Lovat Anders Axling att hålla ställningarna till långa natten. Kroppen är helt slut och benen värker men jag lyckas duscha och äta och i växlingsfållan sitter Annika, Stina och Alice och har full koll – härligt! Anders Vedin har växlat, började med en bom på första och tappade en hel del på det. Ivan Kuzmin är ute ytterligare en stund på den 12,1km långa första sträckan.

Ivan Kuzmin

Anders x2 och Kadri fångade på storbildsskärmen

Olov Vikström på andra sträckan hittar inte flytet och får trassel med kablarna på lampan. Han plockar placeringar, men är inte nöjd. Men en som hittar flytet är Thomas Rex som växlar ut Axling som 169: a inför den långa natten. Vi dricker te, kaffe, mumsar godis och sätter på oss alla kläder vi har för att hålla oss vakna och varma. I lag 2 är varken Per Nordanlind eller Roger Palmgren nöjda med sina lopp, det är kul orientering men för många misstag. Magnus Jonsson ger sig ut på elddopet långa natten med skräckblandad förtjusning! Nu kommer regnet, vi flyttar in i ishallen där de har både fika, storbildsskärm och värme.

 

Axling fortsätter att plocka placeringar trots att magen krånglar, och han skickar ut Anders Erlandsson som 158: a. Nu måste jag sova, klockan närmar sig fyra. Alice åker och sover i idrottshallen, Annika i husvagnen och jag, Stina och Jonna sover en stund framför storbildsskärmen i ishallen. Axling får ta över lagledarpinnen.

SOK-grabbarna klättrar i resultatlistan. Erik Toomingas, Albin Kårén, Mattias Lindahl och Gustav Fraenell plockar upp till 133:e plats men vi lyckas inte undvika omstarten, men det gör och andra sidan inte så många andra lag heller då det bara kommit 40 lag i mål när Janne Näätänen ger sig iväg i omstarten på sista sträckan. 15,4km med 600 andra löpare bland andra Truls Lindholm som slutman i lag 2 och Björn Johansson på sträcka 9 i lag 2.

Magnus Jonsson hade en lång och tuff långa natten – 15,3 härliga kilometer fågelvägen. Efter honom sprang Lars Henriksson, Tomas Johnsson, Martin Storkamp och Erik Norin helt okej, och efter en fin sträcka av Björn och en kämpainsats av Truls gick de i mål som 211: a. Janne gjorde ett bra lopp i första laget och vi hade landat på en 131:a plats om det inte varit för pinnen. Attans!