Nybörjarkursen för vuxna

Spread the love

Sundsvalls OK har arrangerat nybörjarkurser för vuxna under ett antal år. De senaste fyra kurserna har Lars H & Lars H dragit i det, i år förstärkta av Anna Kårén. SOKNytt redaktionen i form av Kadri besökte nyfiket den fjärde lektionen, deras sista, för att ta reda på hur det hela gick till.

Hittade ett glatt gäng vid pulkabacken

Torsdagkväll klockan 18.30 samlas ett gäng orienteringssugna vid toppen av Södra bergets pulkabacke. Närmare bestämt de 17 personer som kunnat glädja sig åt att ha fått en plats i årets kurs. Det fanns nämligen ännu fler som hade anmält sig intresserade, men någonstans behövde ju kursledarna dra en gräns för att kunna erbjuda en utbildning med kvalitét.

Så modigt av dem att prova något nytt i vuxen åldern! När var det senast du lärde dig något nytt? Eller till och med tog dig iväg på en kurs?

Den här kvällen hade föregåtts av tre tidigare kurstillfällen och entusiasmen var fortfarande hög. Alla verkade pigga och glada. Några hade dock märkt att fotlederna var lite ömma från orientering veckan innan, men kommit till kursen ändå för att orientera mera.

Flera jag pratade med sa att de flera år funderat på att testa orientering, men inte tagit sig för. Den här våren tog de tag i saken och ibland drog de med sin sambo också. Av hela gänget var det endast en som kommit dit via sitt barn. Jag frågade därför Anna Hoffman om hur hon har upplevt kursen och om hon haft nytta av den, trots att hon under året har synts både på NattCuper och andra arrangemang. ”-Det är mycket som har fallit på plats nu, efter flera år provandes själv,” sa hon.  

Den här kvällen fanns det flera olika slingor att springa, det blev till och med SI-pinnar utdelade och vår tids stämplingssystem introducerades. Många drog sig till minnes stiftklämmorna som användes senast de orienterade, under sin skoltid, och förundrades över hur mycket teknik som används inom orienteringen idag. Deltagarna fick själva välja om de ville springa på egen hand eller bli skuggade. De flesta valde att springa själv eller med en kompis. Så här gick det till:

Glädjen av att springa i skogen.
Glädjen av att leta efter en kontroll.
Glädjen av att hitta en kontroll.
Glädjen av att komma i mål.

Det var fantastiskt att se de springa till mål en efter en med ett leende på läpparna. Fantastiskt att se hur de direkt efter att de kommit tillbaka från en runda snabbt letade fram nästa som de så ivrigt ville börja. Lärarnas största fokus blev nästan att påminna hur de måste tömma pinnen innan de kunde dra iväg igen, snabba som blixten. Det var fantastiskt att se att de inte viker sig när någon kontroll visar sig vara svårare och tar tid att leta reda på. De startar om. De tar revansch. Såväl lärarna som eleverna måste vara stolta över vad de åstadkommit med bara några timmar i skogen.

Vilken fart de redan vid den fjärde lektionen hade genom skogen. Visst hände det ibland att det blev lite för fort och därmed fel också, men många fina beslut lyckades de fatta när de läste karta, letade efter tydliga punkter i naturen och passade kartan med hjälp av kompassen. Och helt ärligt, är det någon som verkligen helt och hållet lyckats växa ifrån det där med fort och fel, eller? 

På första banan tog det 23 min till första.
Sedan sa vi: nu ska vi fokusera.
Resten gick som på räls.”
”Lätt att fuska lite när man tror att man hittar tack vare att man har sprungit på de här stigarna förr. Men det går inte. Man måste läsa kartan.”

Av själva kursupplägget, så erbjöds det fyra tillfällen med 1,5-timmes lektioner. Första gången blev det främst teori med en kartpromenad i området runt SOK-stugan och slalombacken. Sedan två tillfällen med gruppövningar där deltagarna delades upp i tre delar med olika tempo. Och då den sista med orienteringsslingor och sportident. Nu är det bara att hoppas att de fortsätter hitta till orienteringsarrangemang.  

Lars H visar hur man hittar till framtida träningar och tävlingar.

Ledarna avslutade därför med att berätta hur man hittar och anmäler sig till framtida träningar och tävlingar. Nu har vi ju 17 nya klubbmedlemmar som förhoppningsvis dyker upp på en eller annan klubbträning framöver. Ta hand om dem! 

När de ombads samla sig för en gruppbild var det några som undrade ifall de behövde hålla andan under tiden.

Sammanfattningsvis kan jag lugnt konstatera att jag fick träffa ett gäng som visade sig ha många bra egenskaper för en orienterare. Att aldrig ge upp. Att kunna tänka om när det blivit lite snett till en kontroll. Att vilja ta revansch. Snart kommer de gå igång på ett fint PM och en god marka! Glädjen av att få behålla en karta har jag redan bevittnat hos en eller annan.