SOKs joëlette hade premiär på Tour de Medelpad!

Spread the love

Joëlette är en snabbrullande och terränggående enhjuling, som förs framåt av minst två löpare. Det var 8-åriga Milea från OK Nolaskogsarna som fick vara den första som testade joëletten som Sundsvalls OK skaffade sig i vintras. 

Joëlettelöperska Milea

Allt började med att Sundsvalls OKs ordförande Lena Andersson förra sommaren åkte till Frankrike och fick se vad en joëlette är. Efter det fick hon visa en video om joëlette för att vi andra skulle förstå vilken fantastisk uppfinning det är. Lena är envis och inspirerad av de glada barn som fick delta i ett lopp på en joëlette. Under hösten-vintern skrev hon en rad ansökningar till olika fonder och lagom inför årsmötet i februari anlände en joëlette till Sundsvall. Tack Riksidrottsförbundet, Sundsvalls kommun och Ullmaxfonden!

Nu behöver Lena inte längre visa upp videon. Den är här! Och nu har Milea testat den med sin mamma och pappa!

Joëlettelöparen med sina föräldrar.

Tidigare i maj provade finurliga mamma och pappa att ta med Milea i en löpvagn på inskolningsbanan. Det gick bra på sprintbanor men var inte så smidigt på smala skogsstigar. Därför var familjen ganska så lätt övertalningsbar att testa joëletten. Snabbt lärde de sig hur man sätter ihop den. Lika snabbt lärde de sig hur man manövrerar den. 

U2 bana på ett riktigt tufft sätt.
Skogen i Edsåker

Första dagen av Tour de Medelpad var det tufft för många. Det blev långa tider och stora bommar. Vinnarna var de som lyckades ta sig runt hela banan. Likaså hade alla barn en riktig utmaning då Edsåker inte riktigt är känd för sina stigar och istället fick barnen följa en snitslad led i skogen. Familjen Nyström anmälde sig till U2-banan och började sin resa. TIll starten gick det bra. Senare fick de ändra planen och vända direkt från kontroll 1 till 5. Joëlette är fantastisk, men inte omänsklig. Den är inte riktigt gjord att för att ta sig igenom den brötigaste skogen och ner för de brantaste backar. Milea blev dock glad. Efter mållinjen fick hon ett fint pris som hon bar med stolthet dagen efter – ett blått pannband.

På upploppet i Gudmundstjärn

Andra dagen var det dags för att bemästra skogen i Gudmundstjärn. Familjen var något mer erfaren när de valde bana som lämpar sig för joëlettelöparen. Det blev U2 igen! Den här gången kämpade man genom hela banan. Och vilket lopp det blev! Milea fick till och med hjälpa en annan löpare som hade tappat bort sig. Kontroll efter kontroll fick hon leta sig fram. Föräldrar hade ju fått erbjudande att av en skuggkarta men på brist av lediga händer, så tackade de nej till den, så det var enbart Milea som visste vart de skulle. 

Vilken glädje för Milea att återigen kunna springa orientering!

Hör av dig till Lena Andersson vid intresse att testa joëlette vid nästa tävling. Alla ska få vara med i Sundsvalls OK!