Skidorienterings-SM i Malung

Spread the love
  • 14
    Shares

9-10 mars var ett taggat gäng på SkidO-SM i Malung. Nedan återger Pia Redin Lindholm helgens strapatser i solskenet!

Säsongens andra SM-helg i skidorientering var förlagd till Malung. Den första SM-helgen gick av stapeln i Östersund, där Medel-SM och SM-stafett för juniorer och seniorer avgjordes. Nu var det USM, JSM, SM och VSM i sprint och lång-distans som gällde.

I år har vi blivit ett stort (i alla fall större) gäng som åkt runt på skidorienteringar, inte bara Martin och Truls. Det känns som att återväxten är tryggad! Till Malung var vi 17 glada som tog oss ner i lite olika grupperingar och olika färdsätt. En del var mer klimatsmarta än andra och tog tåget. Några andra av oss sammanstrålade på Café Zorn i Mora där vi smaskade semlor och gissade antalet medaljer. Någon sa 10 st, och det tyckte vi lät lämpligt.

Reseledare Karin hade gjort strålande förberedelser. Vi bodde i stugor på Malungs Camping (plus i en stuga någon mil från Malung då vi var så stort gäng och campingen blev full). Reseledaren hade kokat köttfärssås i stora lass till fredag-middag och inhandlat mat till frukost och fika. Bästa All-inclusive-hotellet! 

Alice på språng!

Lördag, och sprint på programmet. Det var ett fint tävlingsområde och fina förhållanden med en blandning av smalspår, skoterleder och bredspår på myrarna öster om Malung. Överlag bra prestationer av SOK:arna med Martins SM-guld i H21 som pricken över i:et! Lite nervöst blev det ett tag då tävlingsledaren, efter att vi konstaterat att Martin vunnit, meddelade att H21 skulle avgöras vid sista kontrollen istället för i mål… Men Martin vann SM ändå, även om en norrman nu smet förbi honom i resultatlistan. 

På tävlingarna användes stämpelsystemet EMIT Touchfree, inte det mest tillförlitliga systemet visade det sig. Höll man handen för högt i mål så registrerades inte målgången, dessutom var det åkare som under helgens tävlingar lyckades åka hela banan utan att en enda kontroll registrerades, trots att taggen blinkat.

Ingrid, Martin och Anders

Förutom Martins guld lyckades Anders E sprinta till sig ett guld i H40 och Ingrid ett silver i D70! 4 stycken 4:e placeringar gjorde att det var ett gäng revansch-sugna SOK:are som nu laddade för söndagens långdistans. Vår junior Truls hade inte sin bästa dag, började med stavbrott på väg till start och fortsatte med kontrakurs i kartvändningen. Som tur var hade D15-tjejerna inte lyssnat på Truls tips om att vända kartan i farten en bit innan kartvändningen, nu var det bara han som föll på eget grepp. (Ett bra tips, om man bara håller koll på vilket håll man ska 😊.)

På lördagen var det bankett med prisutdelning. För USM-deltagarna var det pris till de 6 bästa, vilket innebar att vi fick upp Alice (4:a), Ebba A (6:a), Edvin (4:a) och Petter (5:a) på prispallen, förutom de tre medaljörerna Martin, Anders och Ingrid. Alice och Ebba passade på att gå på toaletten just när de skulle upp på scen, men fint folk kommer ju sent brukar man ju säga. SOK vann nog jubel-tävlingen, och det är nog inte varje gång Martin har en sådan uppbackning på en prisutdelning.

På kvällen laddade vi med Mello istället för kartgenomgång och det verkade vara ett vinnande koncept.

Söndagen var strålande vacker, sol och gnistrande vit snö. Det var ett taggat SOK-gäng som gav sig ut på dagens långdistans.

Truls, Ingrid, Martin, Pia, Edvin, Alice och Petter

Om det var många 4:e platser på lördagen, så var det stolpe in på långdistansen. Silver till Edvin (H15), Alice (D15), Petter (H16), Truls (H20), Ingrid (D70) och brons till Martin (H21) och Pia (D50).

Truls tog dessutom hem slutsegern i Gynnarnas Juniorcup i H20.

Lite snöpligt blev det för Stina som drabbades av felstämpling på sista kontrollen, men det var den enda felstämplingen av SOK:arna denna ”EMIT Touchfree-helg”, så vi klarade oss ändå förhållandevis bra.

Stort tack till Karin som ordnat det praktiska inför helgen, till alla glada ungdomar som gör att vi vädrar morgonluft när det gäller skidorienteringen i SOK och till Mats som coachade så bra!

Och det blev som vi sa där på Café Zorn – 10 medaljer till SOK!

Karin, Pia, Anders, Kajsa, Ingrid, Emma, Stina, Ebba, Alice, Ebba och Edvin