Publiksporten Sprintstafett

Spread the love

Den här helgen gick sprint-SM av stapeln i Hudiksvall. Sundsvalls OK hade en trupp med 15 löpare som letade sig fram genom gatorna och innegårdarna i centrala Hudiksvall.

Efter två rafflande dagar med individuella tävlingar var det dags för sprintstafett på söndag. Glädjande med att SM-tävlingarna går så nära Sundsvall i år, är att då kom det flera fans dit för att heja på lagen på den fina soliga dagen. 

Man skulle kunna säga att sprintstafetten är en av de mest publikvänliga orienteringsgrenarna. Mycket som händer under kort tid, samtidigt som det går lätt att överskåda tävlingen. Arrangörerna hade fått till en varvning genom arenan och på de längre sträckorna ytterligare en fin publikkontroll, så att klubbkompisarna fick heja ordentligt. 

Stafetten har fyra sträckor som springs dam-herr-herr-dam. Samling och karantän ligger en bit bort, så de som skulle tävla hölls borta från växlingsområdet och lotsas sträcka för sträcka från karantän till växlingsområdet en kvart före sin start. Tävlande får när de kommer fram till växlingsområdet sin karta att själv hålla reda på och hålla ihoprullad i handen tills det är dags för att springa. När växling skett genom handklapp tillåts man riva bort tejpen och öppna kartan samtidigt som man rusar med full fart mot startpunkten… Resten finns i bilder:

Starten har gått!
Hejaklacken
Frida håller sig fint i täten
Många lokalbor kom också för att beundra våra löpare. Hanna kämpar på första sträckan.
Gustav är laddad
Hannes närmar sig publikkontrollen
Axel på väg till växlingen
Anders tar en genväg på parkeringen
Sista sträckans löpare har humöret på topp
Efteråt blev det kartanalys och picknick i solen.
Sträcka 2 och 3.

Resultat finns här.

Fler bilder finns här.