Andra etappen i Sveriges svåraste område

Spread the love

Andra etappen av Y-ringen Masters gick närmare Härnösand. Det kändes spännande att få springa på en karta som många inte ens hade sett. Kryddat med att Mats Troeng passande skrev några dagar innan i DN ”Här är skogarna du inte hittar ut ifrån” och valde Fälleberget på första plats med följande beskrivning:

1. Fälleberget–Häggdånger, Ångermanland
Längs hela Norrlandskusten finns svårorienterade bergssluttningar med sänkor, branter och stenblock. Strax sydväst om Härnösand finns juvelen i kronan. Stiglöst och storkuperat med oändliga möjligheter att tappa bort sig. Det här är Sveriges svåraste terräng. 

Här kommer Elin Svenssons sammanfattning om hennes bana på andra etappen:

Fälleberget – svåraste terrängen i Sverige enligt artikel i DN i söndags. Ja, det fanns ”oändligt många möjligheter att tappa bort sig” så det var enkelt att gå i fällan. Fram till fjärde kontrollen var allt lugnt, kontrollerna satt där de skulle. I sluttningen mot femman tappade jag greppet, chansade på att fångas upp av ett brantparti och lätt följa det in mot kontrollen. Men så mycket branter och höjder, inte raka linjer nånstans som på kartan. Eller såg jag fel? Tillslut med intuition snarare än kartläsning gick jag över en höjd och där satt den.

Sen blev det värre. Efter att jag inte hittat stigen från säkert runt vägval blev det vägvalsändring till rakt på. I början kändes det rätt när jag såg Anders Axlings säkra rygg på samma spår… Efter en stund insåg jag att ingenting stämde. Omöjligt att hitta tillbaka till kartan på en enda stor sluttning. Efter en stunds letande och funderande insåg jag att så vilse jag är, att min strategi blev att jogga mot norr för att komma mot en vandringsled. Den enda stigen på hela kartan, nästan, som sen kunde leda mig tillbaka till mål. Där stod Anders A. och hade lyckats bra med sitt vägval. Nästa gång blir det säkra vägval och bättre koll på riktningen. Det positiva med att bomma rejält är att jag blir väldigt revanschsugen.